2 minutes to midnight

A SZEMÜNKBEN A GERENDÁT SEM...

2019. május 24. - lipka zoltán

Nézünk, de nem látunk. Véleményt formálunk, de nem saját gondolatainkat közvetítjük, csak acsarkodva, a másik oldal - mindig van egy másik oldal - ellen buzdítunk. A kisebb ellenállás irányába mozdulunk. Ez a természetes programunk, nincs igazi  konfrontáció, nincsenek érvek, tömeg van és működik a tömegpszichózis. 

Mi az emberiség legnagyobb találmánya? Technológia, tudomány, stb. sorolnánk, de tévedés. Mi az ami tömegével tudta a történelmünk során az embereket egy irányba terelni, harcra, kiállásra, elveik eldobására kényszeríteni? Elárulom: PROPAGANDA! Egy baj van vele, sohasem működött jól a politika berkein kívül. Ha jól működne ma nem beszélnénk rövidtávú előrejelzésekben lassan elkerülhetetlen katasztrófákról. Nem, nem elszegényedett emberek népvándorlási hullámára gondolok, az csak következmény! Évtizedeken belül - ezt a távlatot ízlelgessük még egy kicsit -, tehát évtizedeken belül komoly problémákat fog jelenteni az az ökológiai változás ami 300.000 éves ittlétünk utolsó 250 évének köszönhetően elkerülhetetlenül bekövetkezik. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben tudjuk addig is csökkenteni a következmények súlyosságát, illetve akarunk-e kompromisszumot kötni bolygónk lélegeztetőgépen tartására. Ne álltassuk egymást, míg a fejlett - szarkasztikus a jelző - világ hatalomvágya és gazdagodása érdekében mindenki elfoglalja magát vélt, valós, képzelt, felépített, megrajzolt, kikiáltott ellenségek üldözésével vagy épp megvédésével, addig semmit sem teszünk a túlélés érdekében. Elképzelte-e már bárki, hogy a határok átlépése után mi következik? Látszólagos jólétünkben is marjuk, öljük, tapossuk egymást, ha ez összeroppan, már a látszat sem lesz, vajon mi lesz a jellemző jelző az egyszeri ember viselkedésére, tetteire? Amikor nincs ok a panaszra, akkor is félig üres a pohár és valakihez hozzá kell vágni mert nem úr aki nem pazarol! Ha majd száraz lesz a pohár, akkor milyen jelszóval vágjuk egymáshoz? Szerintem semmilyennel, pusztán az önérdek diktál, már nem kellenek ideológiák, már nem kellenek propagandák, propagandisták, már csak a víz kellene. De nem lesz!

Ember, ne másokban keresd az ellenségképet, Te magad vagy mindenki és saját magad ellensége! Talán, mondom talán, ha most együtt, sokan és egyre többen, a tökmindegy melyik, hatalomtól ittas véleményformálóknak hátat fordítva változtatunk a jelenünkön, akkor talán, lesz még holnap is.

Műanyag hulladék a Mariana-árok alján (jobb oldalt felül) 2019. május 13-i felvétel

Műanyag hulladék a Mariana-árok alján (jobb oldalt felül) 2019. május 13-i felvétel

Fotó: Handout / Reuters (Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://2mtomidnight.blog.hu/api/trackback/id/tr4114852536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása